Acne

HOE IS MIJN ACNE ONTSTAAN?

Acne ontstaat door een verhoogde talgproductie, een verdikking van de bovenste huidcellenlaag en een toename van bacteriën. Onder invloed van hormonen gaat de talgproductie omhoog. Door de overtollige talgproductie kan het talg vanuit de porie niet meer goed naar de oppervlakte van de huid. Ook wordt de uitgang van de porie verkleint door een laag met dode huidcellen, met als gevolg een overvolle porie. Hierdoor kan het talg niet meer op natuurlijke wijze over de huid uitvloeien. Als het overtollige talg door de celwanden van de porie breekt ontstaat een ontsteking. Op deze manier probeert de huid alsnog het overtollige talg kwijt te raken. Talg is een vloeistof die bestaat uit huidvetten. Deze huidvetten zijn nodig om de huid soepel te houden en de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het is belangrijk om zowel de talgproductie als de bacteriën en de verdikking van de huid aan te pakken.

HOE VERMINDER IK MIJN ACNE?

Reinig en verzorg de huid tweemaal daags. Bescherm daarnaast de huid elke dag met zonbescherming om huidverdikking tegen te gaan. Gebruik tevens een peeling of masker om de huid extra te stimuleren. Gebruik alleen de producten die geadviseerd zijn door de huidtherapeut. Was het gezicht met koud water bij de wastafel en niet onder de douche. Meestal staat de temperatuur van de douche veel te hoog. Wees geduldig en knijp niet in de huid! Door in de huid te knijpen ontstaan er meer ontstekingen. Bovendien heb je een groter risico op littekenvorming. Probeer niet aan de huid te zitten en laat de onzuiverheden verwijderen bij een deskundige, zoals een huidtherapeut.

Vermijdt voedingsmiddelen waarvan u weet dat deze de acne verergeren. We weten van suiker, melk en gluten dat deze een trigger kunnen zijn. Vermijdt wei-eiwit door te stoppen met het eten of drinken van melkproducten. Ter vervanging kan er bijvoorbeeld overgestapt worden op amandelmelk of rijstmelk. Als je regelmatig een eiwitshake drinkt vervang deze dan voor whey isolaat zonder sucrose en/-of andere synthetische zoetmiddelen.

Reinig make-up sponsjes en penselen wekelijks en vermijdt het gebruik van make-up of huidverzorging met ingrediënten, zoals wolvet (lanoline), minerale olie en parfum. Lanoline en minerale olie behouden het vocht in de huid en sluiten de huid af, waardoor de poriën verstoppen. Hoge concentraties parfum veroorzaakt huidirritatie en verergert het ontstekingsproces in de huid.

WELKE INGREDIËNTEN HEB IK IN MIJN HUIDVERZORGING NODIG?

Kies voor glycolzuur en/-of salicylzuur als ingrediënten in een huidverzorgingsproduct. Glycolzuur heeft een kleine molecuulstructuur en dringt makkelijk door in de huid. Salicylzuur heeft het vermogen om talg in de huid op te lossen en werkt ontstekingsremmend. Beide ingrediënten zijn geschikt voor het verwijderen van dode huidcellen. Het is minstens net zo belangrijk om op de hydratatie van de huid te letten. Vul daarom je huidverzorgingsroutine aan met glycerine en/-of hyaluronzuur. Verder helpt niacinamide bij het onder controle krijgen van de talgproductie.

WELKE BEHANDELING HEB IK NODIG?

Een acnebehandeling heeft als doel het onder controle krijgen van acne en de huidschade te herstellen. De behandelmethode en de producten worden afgestemd op de kenmerken van de acne, de huidconditie en uw persoonlijke wensen. Ter aanvulling worden regelmatig medische peelings ingezet. Ten gevolge van langdurige of ernstige huidschade kunnen er acne littekens ontstaan. Zodra de acne niet meer actief is wordt vaak micro-needling ingezet.

Behandelingen:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.