Vitiligo

HOE IS MIJN VITILIGO ONTSTAAN?

Bij vitiligo verliest de huid zijn kleur. De pigmentcellen die deze kleur behoren te produceren, maken geen kleurstof meer aan. Deze pigmentcellen horen deze kleurstof af te geven aan onze huidcellen. Dit zorgt ervoor dat de huid een kleurtje krijgt.

Door zonlicht kunnen pigmentcellen geactiveerd worden. Ze gaan dan een grotere hoeveelheid van deze kleurstof, genaamd pigment aanmaken. Deze kleurstof wordt aan een huidcel gegeven. Hierdoor krijgt de huid een bruine kleur. Na verloop van tijd komt de huidcel steeds meer naar de oppervlakte van de huid. De huid vernieuwt zichzelf door onderaan de huid nieuwe en gezonde huidcellen te maken. Terwijl de bovenste huidcellen loslaten en van de huid vallen. Daarom wordt een zongebruinde huid naar verloop van tijd lichter als het niet meer aan de zon wordt blootgesteld.

Bij vitiligo valt het overactieve immuunsysteem de pigmentcellen aan. De pigmentcellen gaan kapot en maken geen kleurstof meer aan. Hierdoor ontstaan de melkwitte verkleuringen.

HOE VERMINDER IK MIJN VITILIGO?

Het is belangrijk om er achter te komen wat jou immuunsysteem actiever maakt. Bij de ene persoon is dit slaap te kort en bij de ander stress. Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de lichte verkleuringen verergeren.

WELKE INGREDIËNTEN HEB IK IN MIJN HUIDVERZORGING NODIG?

Een crème met 5-fluoro-uracil wordt gebruikt om beschadigde delen van de huid te vernietigen terwijl de gezonde huid gespaard blijft. Dit wordt voorgeschreven door een arts. Na een behandeling met micro-needling brengt de huidtherapeut deze crème aan. Gedurende de eerste periode van de behandeling zal uw huid er slechter uitzien en aanvoelen dan voor de behandeling. Daarna treedt er verbetering op. De roodheid, de korstvorming en de afschilfering van de huid worden veroorzaakt door het afsterven van de afwijkende cellen en is volkomen normaal gedurende de behandeling.

WELKE BEHANDELING HEB IK NODIG?

Micro-needling is een behandeling met naaldjes. Met een speciale pen maken wij miniscule kanaaltjes in de huid. Hiermee worden de pigmentcellen geactiveerd om pigment af te geven aan de huidcellen. Hierbij wordt een therapie geadviseerd met een tussenperiode van twee weken, met een maximale duur van 6 maanden (12 sessies). Verder wordt er gebruik gemaakt van een naalddiepte van 0,50mm tot maximaal 0,75mm. Het is niet zinvol om een diepere naalddiepte te gebruiken, omdat de pigmentcellen zich op deze diepte bevinden. En juist deze cellen moeten geactiveerd worden. Tussen de behandelingen door kan de huid tijdelijk gecamoufleerd worden met professionele camouflageproducten.

Behandelingen:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.