Veneus oedeem

HOE IS MIJN VENEUS OEDEEM ONTSTAAN?

We spreken van oedeem, wanneer er een vochtophoping in het weefsel zit. Veneus oedeem moet niet verward worden met lymfoedeem. Veneus oedeem ontstaat in de benen doordat de kleppen niet goed functioneren die in de bloedvaten zitten. Hierdoor wordt het bloed niet goed afgevoerd richting het hart. Door een ophoping van bloed in de vaten, wordt er als het ware vocht vanuit de vaten de weefsels in gestuwd. Hierdoor ontstaat vochtophoping in het weefsel. Deze ophopingen komt met name voor rond de enkels, en verergeren in de loop van de dag. De bloedvaten verwijden zich en er ontstaan naar verloop van tijd spataderen. Door de ophoping van vocht worden de benen worden zwaar, rusteloos en zwellen op. Vochtophoping en verwijde bloedvaten of spataderen geven pijnklachten.

HOE VERMINDER IK MIJN VENEUS OEDEEM?

Het is belangrijk om niet langdurig stil te staan of te zitten. Probeer dit af te wisselen met elkaar. Verder is het belangrijk om de kuitspierpomp te activeren door actief gebruik te maken van het enkelgewricht. Dit doe je al door kleine stukjes te lopen gedurende de dag. Het is belangrijk om de benen zoveel mogelijk hoog te leggen zodra je gaat zitten. Veneus oedeem kan ook vermindert worden met een aantal oefeningen. Zo kan je met de voet rondjes draaien. Daarnaast is het mogelijk om met de voet een pompende beweging maken door de tenen naar de knie te trekken en de voet daarna weer te strekken. Draag goed passende en comfortabele schoenen die jou dagelijks ondersteunen in je bewegingspatroon. Let ook op je gewicht. Een diëtist kan je helpen om op een gezonde manier af te vallen.

WELKE INGREDIËNTEN HEB IK IN MIJN HUIDVERZORGING NODIG?

Wij adviseren om de huid soepel te houden. Kies voor een lotion die de zuurgraad in stand houdt door een ongeparfumeerde, vochtinbrengende, pH-neutrale lotion aan te brengen. De lotion kan het breisel van de steunkousen aantasten. Het is daarom niet aan te raden om deze lotion in de ochtend aan te brengen. Wij raden u aan om dit in de avond te doen.

WELKE BEHANDELING HEB IK NODIG?

Een behandeling voor veneus oedeem bestaat hoofdzakelijk uit zwachtelen, wondzorg, verbandkousen of steunkousen aanmeten. De behandeling wordt afgestemd op uw specifieke situatie.

Behandelingen:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.