Lymfoedeem

HOE IS MIJN LYMFOEDEEM ONTSTAAN?

Door een verstoorde aan- en afvoer van lymfevocht ontstaat een vochtophoping, wat zwelling tot gevolg heeft. De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn een vermoeidheid en zwaar gevoel, pijn, beperkingen in de beweging of het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn, zoals beschadiging door een operatie, bestraling, tumorgroei, een trauma, het dragen van een prothese, een infectie en medicatie gebruik.

HOE VERMINDER IK MIJN LYMFOEDEEM?

Er zijn verschillende zelfhulpmiddelen om de kwaliteit van leven te verbeteren. De meeste middelen worden aangemeten door een huidtherapeut, zoals een steunkous, TinkFit, Jovipak, ReadyWrap en de Lymfapress. Ook is het mogelijk om aan de slag te gaan met ontspanningsoefeningen, bewegingsoefeningen, ademhalingsoefeningen en zelfmassage. Verder is een goede hygiëne en huidverzorging van belang.

WELKE INGREDIËNTEN HEB IK IN MIJN HUIDVERZORGING NODIG?

Door het lymfoedeem kan de huid uitdrogen en gaan vervellen. Wij adviseren een huidproduct met urea en glycerine. Beide ingrediënten beschermen de huid tegen uitdroging en verbeteren het vocht vasthoudend vermogen van de huid. Deze ingrediënten zijn geschikt om onder een steunkous te dragen. Zorg ervoor dat dit product niet geparfumeerd is.

WELKE BEHANDELING HEB IK NODIG?

Een behandeling voor lymfoedeem kan bestaan uit manuele lymfedrainage, endermologie, lymfetaping, zwachtelen, steunkousen aanmeten en nog veel meer. De behandeling wordt afgestemd op uw specifieke situatie.

Behandelingen:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.