Litteken

HOE IS MIJN LITTEKEN ONTSTAAN?

Littekens ontstaan doordat de diepere huidlagen beschadigd zijn. Als een wond goed geneest, kan er een litteken overblijven in de vorm van een smalle witte streep. Tijdens de wondgenezing kan een infectie, slechte huidconditie en slechte doorbloeding een verstoring in de wondgenezing geven. Als gevolg hiervan kunnen klachten ontstaan. Soms liggen littekens verzonken in de huid, door een te kort aan collageen. Ook kan de huid teveel collageen aanmaken, er ontstaat dan een verdikt litteken. Een litteken kan ook ingetrokken zijn en verkleefd zitten aan de onderliggende weefsels. Andere littekens zijn rood, jeuken of doen pijn. Een litteken kan ook buiten de wondranden groeien, dit komt vaker voor bij mensen met een donker huidtype. Littekens ontstaan tijdens de genezing van operatiewonden, brandwonden, vaccinaties, tatoeages, piercings of acne. Een litteken kan ook een bewegingsbeperking tot gevolg hebben.

HOE VERBETER IK HET UITERLIJK VAN MIJN LITTEKEN?

In de praktijk zal een litteken nooit volledig verdwijnen. Het uiterlijk van een litteken kan verbeterd worden met verschillende zelfhulpmiddelen. Een verzonken litteken kan verbeterd worden met een dermaroller. Voor het gezicht raden wij een naalddiepte van 0,25 mm tot 1,0 mm aan. Het lichaam kan behandeld worden met 1,5 mm tot 2,0 mm. Verkleefde littekens kunnen behandeld worden met cellulite cups. Verder is het mogelijk om via de huidtherapeut een littekenverband van ScarView te bestellen.

WELKE INGREDI√čNTEN HEB IK IN MIJN HUIDVERZORGING NODIG?

Het is van belang om al tijdens de wondgenezing de huid te gaan ondersteunen. Op een gesloten wond kan een combinatie van zinkoxide, panthenol en zilverionen worden aangebracht. Dit complex is antibacterieel, bevordert de wondheling en werkt regenererend. Verder verbeterd een huidproduct met dimethylsulfon (MSM) de collageenstructuur van het littekenweefsel. Daarnaast is het mogelijk om SCARVIEW siliconen gel op een litteken aan te brengen. Siliconen gel herstelt de vochtbalans van de huid. Hierdoor nemen klachten als roodheid, jeuk en pijn naar verloop van tijd af. Ook zorgt het voor een meer gestructureerde collageen aanmaak waardoor het litteken minder dik en zachter wordt. Het is wetenschappelijk bewezen dat siliconen gel werkt. Daarom is het in Nederland op recept verkrijgbaar en wordt het vergoed door de zorgverzekering.

WELKE BEHANDELING HEB IK NODIG?

Een littekenmassage kan uitkomst bieden en uw klachten verminderen. Littekentherapie omvat alle behandelingen die gericht zijn op het verminderen van de klachten ten gevolge van een litteken. Daarnaast kan needlingtherapie het uiterlijk van een litteken verbeteren.

Behandelingen:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.