Folliculitis: Ontsteking van de haarzakjes

Een ontsteking van de haarzakjes (folliculitis) wordt veroorzaakt door bacteriën (staphylococcus aureus) of gisten (malassezia furfur/pityrosporum ovale). Beide leven zij bij voorkeur op een huid met een pH-waarde van 5.5 tot 7.5. Wat aan de hoge kant is. Normaal gesproken ligt de pH-waarde van een gezonde huid rond de 4.7 pH. De pH-waarde van de huid geeft een indicatie hoe goed de huid beschermd is tegen bacteriën en gisten. Huidverzorging zoals shampoo, doucheschuim en zonbescherming hebben ook een pH-waarde. Met andere woorden de huidverzorging die je gebruikt beïnvloed de natuurlijke beschermingslaag en daarmee de ontwikkeling van folliculitis. Verder zijn er ook ingrediënten bekend die zorgen voor een sterkere groei van bacteriën en gisten. Deze ingrediënten kunnen onderverdeeld worden in drie groepen: vetzuren, esters en polysorbaten.

Zorg ervoor dat de bacteriën en gisten zich niet verspreiden:

 • Knijp de puistjes niet uit en raak ze ook niet aan
 • Knip de nagels kort
 • Was regelmatig de handen met medicinale reinigingsschuim en droog ze erna goed af
 • Gebruik elke dag een nieuwe handdoek en deel deze niet met andere
 • Was het lichaam elke dag met medicinale bad- en douchelotion en droog het goed af
 • Vermijdt scheren en epileren
 • Gebruik geen oliën of vetten op de huid

Met de zoekfunctie (CTRL+F) kan je controleren of een ingrediënt in een product hier vermeld is.

Undecylenic Acid (C11) - Lauric Acid / Dodecanoic (C12) - Tridecylic (C13) - Myristic / Tetradecanoic (C14) - Pentadecanoic (C15) - Palmitic / Hexadecanoic (C16) - Palmitoleic / Hexadecenoic (C16:1) - Margaric (C17) - Stearic / Octadecanoic (C18) - Oleic / Octadecenoic (C18:1) - Linoleic (C18:2) - α-Linolenic (C18:3) - Nonadecylic (C19) - Arachidic / Eicosanoic (C20) - Heneicosylic (C21) - Behenic / Docosanoic (C22) - Tricosylic (C23) - Lignoceric / Tetracosanoic (C24) - Arginine - Ascorbyl palmitate - Decyl oleate - Ethylhexyl palmitate - Glycerides citrate - Glyceryl laurate - Glyceryl monostearate - Glyceryl oleate - Glyceryl stearate - Glycol distearate - Hexyl laurate - Hydrogenated coco-glycerides - Hydrogenated castor oil - Hydrogenated palm glycerides - Isopropyl palmitate - Isopropyl myristate - Lecithin - Methyl glucose sesquistearate - Monostearate - PEG-7 glyceryl cocoate - PEG-8 laurate - PEG-10 isostearate - PEG-20 glyceryl triisostearate - PEG-30 dipolyhydroxystearate - PEG-35 castor oil - PEG-40 stearate - PEG-40 castor oil - PEG-90 glyceryl isostearate - PEG-100 stearate - PEG-glyceryl stearate - Polyethylene glycol - Polyglyceryl isostearate - Polyglyceryl-3 diisostearate - Retinyl palmitate - Sodium cocoyl isethionate - Sodium methyl cocoyl taurate - Sorbitan laurate - Sucrose cocoate - Trihydroxystearin - Tocopheryl acetate - Polysorbate 20/Sorbitan monolaurate (lauric acid, C12) - Polysorbate 40/Sorbitan monopalmitate - (palmitic acid, C14) Polysorbate 60 /Sorbitan monostearate (stearic acid, C18) - Polysorbate 80/Sorbitan monooleate (oleic acid, C18:1) - Asparagine - Glycine - Thiamine (vitamine B1) - Pyridoxine (vitamine B6).

DOOR BACTERIËN

Indien een bacterie de oorzaak is wordt meestal een antibioticum voorgeschreven om de folliculitis te behandelen. Hierbij worden tabletten in een kuur van 7 dagen voorgeschreven door de behandelend arts. Voorbeelden van antibiotica zijn: flucloxacilline , claritromycine en clindamycine.

DOOR GISTEN

Als een gist de oorzaak is kan een antischimmelmiddel helpen. Deze middelen bestaan in de vorm van een crème, shampoo of tabletten. Deze medicatie is verkrijgbaar via de behandelend arts.

GESCHIKTE HUIDVERZORGINGSPRODUCTEN

Een ontsteking van de haarzakjes gaat meestal binnen 1 tot 2 weken vanzelf over. In sommige gevallen keert de aandoening na een succesvolle behandeling terug. Om de bacterie en gistgroei zoveel mogelijk tegen te gaan is het verstandig om medicinale huidverzorging te gebruiken. Wij hebben daarom speciaal voor mensen met folliculitis een selectie uit ons assortiment gemaakt. Hierbij is kritisch naar de ingrediëntenlijst gekeken. De producten met een sterretje bevatten één of twee esters. Toch is voor deze producten gekozen, omdat hierbij een afweging gemaakt is tegenover de hoge concentratie van de antimicrobiële ingrediënten.

Antimicrobiële ingrediënten:

 • Seleensulfide/Selenium(di)sulfide
 • Tea tree olie
 • Salicylzuur
 • Urea
 • Glycolzuur

DERMASENCE SELENSIV SHAMPOO

De shampoo is met het actieve ingrediënt seleniumsulfide effectief tegen gistvorming. Een anti-recidief formule verhindert ook langdurig het opnieuw ontstaan van folliculitis. Salicylzuur ondersteunt de verwijdering van huidschilfers. Tea tree olie ondersteunt de werking met zijn natuurlijke antimicrobiële eigenschappen. Het is een goed alternatief voor SELSUN shampoo. Hiermee wordt de aangedane huid en de hoofdhuid behandeld. De aanname is dat het behaarde hoofd als reservoir kan dienen voor de gist. Breng de shampoo met een kleine hoeveelheid water aan op de nog droge (hoofd)huid. Laat dit 10 minuten intrekken. Daarna zorgvuldig afspoelen. Herhaal dit iedere dag gedurende 7 dagen. In de tweede en derde week brengt u de shampoo om de dag aan. In de vierde week word het verder afgebouwd naar 1 keer per drie dagen. Vervolgens kunt u proberen te stoppen met het gebruik van de shampoo. Wij adviseren om de ingrediëntenlijst van de vervangende shampoo/douchegel goed te controleren op de te vermijden ingrediënten. De gist gaat namelijk nooit volledig weg en komt van nature voor op onze huid. De groei van de gist moet daarom niet in de hand worden gewerkt. Indien u twijfelt over een opvolgproduct adviseren wij Head & Shoulders Classic Anti-roos Shampoo. Deze shampoo is ontwikkeld voor regelmatig gebruik en kan eventueel afgewisseld worden met de Dermasence Selensiv Shampoo.

DERMASENCE BAD- EN DOUCHELOTION*

De lotion is zeepvrij en bevat mineralen uit de Dode Zee, salicylzuur, allantoïne en bisabolol. Hiermee wordt de natuurlijke beschermingslaag van de huid behouden. Er zit echter een ester in, namelijk glyceryl oleate. Het wordt afgeraden om producten te gebruiken waar esters in zitten, tenzij er actieve ingrediënten of exfolianten in verwerkt zijn. In dit geval zit er een exfoliant in, namelijk salicylzuur.

DERMASENCE BARRIOPRO REINIGINGSSCHUIM

De gezichtsschuim reinigt en kalmeert de gevoelige huid. Het Reseda-extract werkt ontstekingsremmend en schimmelwerend. Tevens brengt het de microflora in evenwicht en optimaliseert zo de weerstand van de huid. De reinigingsschuim reinigt mild en hersteld de huidbarrière.

DERMASENCE TONIC

Deze tonic is een licht desinfecterende gezichtslotion. De werkstof glycerine heeft een hydraterend effect en hamamelis werkt ontstekingsremmend. De tonic wordt gebruikt ter afsluiting van de reiniging. Door het lage alcoholgehalte (slechts 5%) wordt ze bijzonder goed verdragen. De tonic is ook geschikt als milde aftershave – ook bij folliclitis in het baardgebied – en als verkoelend, irritatie verminderend haarwater te gebruiken.

DERMASENCE AHA BODY & FACE*

De lotion combineert de positieve eigenschappen van glycolzuur (10%) en urea (3%). Glycolzuur stimuleert vernieuwing van de huid en vermindert onzuiverheden. Vervolgens verbeterd urea het vocht vasthoudend vermogen van de huid. Hierdoor wordt het vochtgehalte in de huid verhoogd. De lotion kan zowel voor het gezicht als het lichaam gebruikt worden. Helaas zitten er twee esters in, namelijk glyceryl stearate en PEG-100 stearate. De esters hebben een lagere concentratie dan de antimicrobiële ingrediënten (glycolzuur en urea). Een veiligere vervanger voor dit product is de Meditopics Glycolzuur Gel 10%.

MEDITOPICS GLYCOLZUUR GEL 10%

De gel bevat als actieve ingrediënt glycolzuur. Dit ingrediënt maakt de huid zuur. De gel heeft een pH-waarde van 3.0. Dit zuur behoort tot de alfahydroxyzuren en heeft de kleinste molecuulstructuur. Hierdoor dringt het zuur makkelijker door in de huid. De samenhang tussen cellen wordt vermindert wat een versnelde afschilfering bevordert.

MEDITOPICS ZONBESCHERMING UVA/UVB SPF50

Deze zonbescherming is een niet vette en niet glanzende crème. De UV-filters bieden intensieve en langdurige bescherming tegen schadelijke UVA- en UVB straling van de zon. Bevat géén parfum, minerale oliën, parabenen en is hypoallergeen.

Ga naar de webshop om uw huidverzorging op maat samen te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *