Littekentherapie

KENMERKEN VAN LITTEKENS

Een litteken kan als storend worden ervaren en het kan een grote rol spelen in het functioneren van uw dagelijks leven. Een litteken kan namelijk klachten veroorzaken, zoals jeuk, branderigheid en een trekkend gevoel. Sommige littekens kunnen ook een bewegingsbeperking tot gevolg hebben.

LITTEKENMASSAGE

Een littekenmassage kan uitkomst bieden en uw klachten verminderen. De behandelmethode wordt bepaald aan de hand van het soort litteken. Littekentherapie omvat alle behandelingen die gericht zijn op het verminderen van de klachten ten gevolge van een litteken. Deze vermindering kan er voor zorgen dat het litteken soepeler, egaler, minder rood en minder opvallend is. Ook kunnen eventuele klachten zoals jeuk en pijn verminderen. Bovendien kunnen bewegingsbeperkingen worden verminderd door verklevingen op te heffen. Littekens worden behandeld door middel van verschillende massagetechnieken, ook wel littekenmassage genoemd. Een littekenmassage wordt vaak gecombineerd met andere behandelingen om een litteken zo optimaal mogelijk te verbeteren.

Littekens kunnen ook verbeterd worden met behulp van andere behandelingen:

VOORZORG

U kunt alvast starten met het dragen van een SCARVIEW siliconenpleister. Uit metingen blijkt dat littekenweefsel veel meer vocht verdampt dan omringende huid. Als reactie hierop gaat het lichaam extra bindweefsel aanmaken om deze ‘lekkage’ van vocht te stoppen. Door een laag medische siliconen over het litteken aan te brengen, komt de lekkage tot stilstand en vermindert hierdoor de kans op vorming van afwijkend littekenweefsel. De huid blijft soepeler, raakt minder geïrriteerd, jeuk blijft vrijwel uit en het litteken rijpt vlakker en sneller uit.

DE BEHANDELING

Bij een verkleefd litteken kan door middel van littekenmassage, het litteken van de onderhuid losgemaakt worden. Hierdoor worden eventuele bewegingsbeperkingen verminderd en/of opgeheven. Deze manuele massagetechnieken kunnen bij bepaalde littekens ook zorgen voor vermindering van jeuk, pijn, roodheid en verdikking van een litteken. Ter ondersteuning van oedeemtherapie wordt regelmatig endermologie gebruikt. Het apparaat is instaat om het weefsel met een knedende, in- en uitrollende beweging te behandelen. Dit stimuleert het bindweefsel, het bloedvatenstelsel en het lymfesysteem. De werking van het LPG apparaat uitermate geschikt om oedeem, verhardingen (fibrose) en littekens te behandelen. Tijdens deze behandeling hoeft u geen bodysuit te dragen.

Een ingezonken litteken kan ook behandeld worden. De littekenmassage heeft het doel om de doorbloeding van het litteken en de omringende huid zoveel mogelijk te stimuleren. Door een goede doorbloeding worden littekens en omringende huid beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid afneemt. Deze vorm van therapie wordt vaak gecombineerd met micro-needling. Op deze manier stimuleren we de huid om zich te herstellen en benutten we het natuurlijke herstelproces. Het is een effectieve manier om een ingezonken litteken te verminderen.

Verdikte littekens zijn te behandelen met kalmerende massagetechnieken in combinatie met SCARVIEW siliconenpleisters. Deze siliconenpleisters worden op het litteken gedragen. Hierdoor wordt het litteken dunner en soepeler.

Indien u slecht te been bent verlenen wij ook ambulante oedeemtherapie, dat betekend dat wij bij u aan huis komen.

NAZORG

hre
Na de behandeling kunt u soms enkele dagen iets meer last krijgen van het litteken. Dit is een normale reactie. Wij adviseren het gebruik van SCARVIEW siliconengel om het litteken zoveel mogelijk te ondersteunen in het natuurlijke herstel.

RESULTATEN

Het resultaat is afhankelijk van ernst van het litteken, achterliggende factoren en de voortgang. Elke behandeling geeft verbetering. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig voordat er zichtbaar resultaat is. Alle behandelingen zullen er voor zorgen dat u minder klachten ervaart en dat het litteken minder opvalt. Een litteken zal nooit helemaal verdwijnen.

AANTAL BEHANDELINGEN & BEHANDELFREQUENTIE

De huidtherapeut zal tijdens het intakegesprek het aantal verwachte behandelingen met u bespreken. Bij littekenmassage en bij behandeling met de endermologie-methode wordt er in de beginfase vaak twee tot drie keer per week behandeld, terwijl bij andere behandelingen er één keer per vier weken wordt behandeld.

VERGOEDINGEN

De behandeling van littekens wordt in de meeste gevallen volledig of gedeeltelijk vergoed. Dit is afhankelijk van uw basis en aanvullende zorgverzekering. Vraag naar de polisvoorwaarden bij uw zorgverzekeraar. Wij hebben zorgovereenkomsten voor littekentherapie met alle zorgverzekeraars. Raadpleeg het vergoedingenoverzicht voor meer informatie. SKINMED is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en onze huidtherapeut is geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

TARIEVEN

Vergoeding vanuit de zorgverzekeraar is mogelijk

Littekenmassage: een zitting conform afspraken met de zorgverzekeraar
Ambulante littekenmassage: een zitting conform afspraken met de zorgverzekeraar

AFSPRAAK MAKEN

Tijdens een intakegesprek bespreekt u eerst uw vragen en verwachtingen met de huidtherapeut. De huidtherapeut bekijkt uw huid en stelt een aantal belangrijke vragen over uw huid. Vervolgens stelt de huidtherapeut samen met u een persoonlijk behandelplan op. Aan de hand van het behandelplan wordt een prijsindicatie gegeven.

Voor het intakegesprek reserveren wij 30 minuten in de agenda. We bieden het eerste intakegesprek kosteloos en vrijblijvend aan. Een afspraak voor het intakegesprek kunt u maken via 06-30058505, info@skinmed.nl of het afsprakensysteem.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.