Littekens: Waarom krijgen wij ze?

Littekens ontstaan wanneer de huid zich hersteld na een huidbeschadiging. Als alleen de oppervlakkige huidlagen worden beschadigd, zal er geen litteken optreden. Een litteken wordt pas gevormd wanneer de diepere huidlagen beschadigd zijn.

Een litteken bestaat voor een groot gedeelte uit bindweefsel. Zodra er een verwonding van het lichaam optreedt gaan ontstekingscellen aan de slag. Ook fibroblasten (= cellen die bindweefsel aan kunnen maken) verplaatsen zich naar de wond. Deze cellen gaan via de bloedsomloop naar de verwonding. Om dit mogelijk te maken moet het bloedvat zich verwijden, zodat de cellen door de wand van het bloedvat heen kunnen. Eenmaal bij de wond aangekomen kunnen ze hier hun werk gaan doen. De ontstekingscellen sturen de fibroblasten aan om nieuw bindweefsel te maken. Veel mensen denken dat een ontsteking slecht is, maar het tegendeel is waar. Hoe meer ontstekingscellen hoe beter de wondgenezing. Als de wond genezen is en er een litteken achterblijft is het proces afgerond.

Je hebt meer kans op het ontwikkelen van een afwijkend litteken als er tijdens de wondgenezing te weinig ontstekingscellen aanwezig zijn. Van een dergelijk litteken kan je klachten krijgen, zoals jeuk, pijn, trekkerig gevoel, rood, dik en er kan stug weefsel gevormd worden. Het litteken kan zelfs buiten de oorspronkelijke wondranden gaan groeien of je beperken in de beweging. Er bestaat nog veel onduidelijkheid over littekens. Hierdoor is het lastig om een afwijkend litteken goed te behandelen.

IS MIJN LITTEKEN NORMAAL?

Een normaal litteken heeft ongeveer een jaar nodig om volledig uit te rijpen. Doorgaans blijft er een wit streepje achter. Ook blijft een normaal litteken altijd binnen de grenzen van de wond. Er is sprake van een een abnormaal litteken wanneer een litteken in de eerste weken na de wondgenezing in roodheid of dikte toeneemt. We spreken van een hypertrofisch litteken als het litteken voor een langere tijd geïrriteerd, rood en dik blijft. Een litteken dat buiten de oorspronkelijke wondrand groeit noemen we een keloïd litteken. Dit litteken heeft vaak een rode kleur en is doorgaans stugger dan een hypertrofische litteken. Ondanks dat de uitdrukking ‘abnormaal’ doet vermoeden dat een afwijkend litteken niet vaak voorkomt is een dergelijk litteken toch heel gangbaar.

HOE KAN IK EEN LITTEKEN ZELF BEHANDELEN?

Bij een litteken verdampt er meer vocht aan het oppervlak van de huid, dit veroorzaakt droogheid en irritatie. De verdamping van vocht kan worden tegengegaan door de wond af te dekken met siliconengel of een siliconenpleister van ScarView. Dit werkt goed op een vers en rood litteken. Het zorgt ervoor dat het litteken optimaal kan herstellen. Wij kunnen dit product voor u bestellen via een speciaal bestelsysteem. U krijgt dit dan vergoed vanuit de basisverzekering.

WELKE BEHANDELING KAN IK KRIJGEN VOOR MIJN LITTEKEN?

Endermologie wordt regelmatig ingezet bij verkleefde littekens. Deze behandeling zorgt ervoor dat de huidlagen weer soepel gaan bewegen ten opzichte van elkaar. Zo kan een bewegingsbeperking verminderd en soms zelfs volledig worden opgeheven. Ook kan een litteken manueel (= met de handen) behandeld worden met speciale massagetechnieken. Een litteken kan ook cosmetisch storen zijn. Hiervoor wordt micro-needling ingezet. De behandeling van littekens valt onder littekentherapie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *