Het zomerkwaaltje, genaamd pityriasis versicolor

In deze periode van het jaar zie ik als huidtherapeut met enige regelmaat mensen met een vlekkerige huid voorbij komen. Vaak gaat dit om het zomerkwaaltje, genaamd pityriasis versicolor. Deze onschuldige huidaandoening wordt veroorzaakt door een gist. Normaal gesproken geeft de aanwezigheid van deze gist geen klachten. Maar onder bepaalde omstandigheden, zoals een hogere luchtvochtigheid, warme temperatuur, (overmatig) transpireren, vettige huid en verlaagde weerstand kan de gist zich vermeerderen. Als de gist zich vermeerdert kan zij een huidinfectie veroorzaken. De gist remt de pigmentaanmaak waardoor er vlekken overblijven op bijvoorbeeld de rug, borst, oksels en liezen. Deze vlekken kunnen soms maanden aanwezig blijven op het lichaam. Vaak worden ze verward met het verlies van pigment na een zonverbranding, omdat het meestal in of vlak na de zomerperiode voorkomt. Deze vlekken hebben moeite om in de zon mee te bruinen met de omgevende niet-aangedane huid.

De naam van de huidaandoening verwijst naar de uiterlijke kenmerken. Pityriasis versicolor betekend namelijk meerkleurig. Dat betekend dat de vlekken die de door de gist veroorzaakt wordt er bij iedereen anders uit kan zien. Over het algemeen zijn er bij de donkere huid lichte vlekken te zien en bij de blanke huid donkere geel-bruine of rode vlekken. De vlekken variëren van enkele millimeters tot centimeters in doorsnede. De vlekken zullen in elkaar overvloeien als de huidaandoening uitbreidt. Bij een actieve infectie is er sprake van schilferende vlekken en jeuk. Als de infectie niet actief is kunnen er nog vlekken achterblijven, die niet meer schilferen of jeuken. De huidaandoening is echter niet besmettelijk. De gist komt immers op elke huid voor, maar leidt niet altijd tot klachten.

Wij hebben goed nieuws voor degene die al een (langere) tijd rond loopt met deze huidaandoening. Het is namelijk gemakkelijk te behandelen met een shampoo met seleniumsulfide. Na een succesvolle behandeling zijn de pigmentverschillen niet meteen verdwenen. Het terugkeren van pityriasis versicolor treedt vaak op maar is daarna weer goed te behandelen. Op dit moment is Selsun niet verkrijgbaar bij de apotheek. Onze leverancier kan wel een product met seleniumsulfide leveren, namelijk DERMASENCE Selensiv Shampoo. In deze shampoo zit het hoofdbestanddeel seleniumsulfide met salicylzuur en tea tree olie. De shampoo kan behalve op de hoofdhuid ook voor andere huidoppervlakken gebruikt worden. Vraag uw behandelend huidtherapeut om een behandeladvies met dit product in uw specifieke situatie.

4 reacties

  1. Goedemorgen, in de bijsluiter staat voor het product alleen bij gebruik op de hoofdhuid. Voor de rug en nek, hoe moeten we dat behandelen?

    Ik hoor.graag van u

    • michellevanderaalst

      U vraagt hoe u andere huiddelen kan behandelen dan de hoofdhuid en het haar. De huid heb ik niet gezien en beoordeeld. Dit is dus een algemeen advies. Ik kan op deze wijze niet beoordelen of dat u dit product gebruikt waar het voor bedoelt is.
      Advies: Breng de shampoo aan op een vochtige huid (niet nat door het douchen). U kunt ook een schaaltje gebruiken en de shampoo vermengen met wat water. Houdt in gedachten dat hoe minder water u gebruikt, hoe beter dat is, omdat water verdund en dus minder sterk maakt. Het doel is echter wel dat de huid vochtig blijft. Sommige mensen brengen de shampoo aan op de desbetreffende huiddelen en trekken daarna een vochtig t-shirt aan. Een t-shirt kan je vochtig maken door dit onder de kraan te doen en goed uit te knijpen/wringen. Als het huiddeel zich daar niet voor leent of als u dat niet prettig vindt, dan kunt u ook telkens wat water of shampoomengsel met de vingertoppen bij pakken en inmasseren. Bij voorkeur plusminus 10 min. in laten trekken. En daarna afspoelen met lauwwarm water. Afhankelijk van de ernst 2-3x per week toepassen. Vermijdt andere shampoos/douchelotions gezien zij de pH-waarde kunnen verstoren.
      Ter aanvulling: Als u last heeft van pigmentverlies op sommige huiddelen (lichte vlekken) dan kleurt dat pas weer bij als de Pityriasis Versicolor inactief is én de huid blootgesteld wordt aan de zon óf als omliggende huiddelen lichter worden doordat uw huidtint lichter wordt in de herfst/winter.

      Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

      Met vriendelijke groet, Michelle van der Aalst

  2. Kan in ergens testen of dit mijn huidprobleem is?

    Ik loop al jaren bij dermatoloog. Niets heeft geholpen,
    Nu is dit wel wat er erg op lijkt.
    Maar voordat ik weer iets start us dit daarom mijn vraag

    Gr gerda

    • michellevanderaalst

      Hallo Gerda,
      Binnen de Huidtherapie hebben wij geen mogelijkheid om dit te testen. Ik herken het vaak aan de hand van een vraaggesprek + beoordelen van de huid. Dit kan eventueel via de e-mail en aan de hand van scherpe foto’s bij daglicht. En ik weet niet of deze test wel bestaat binnen de dermatologie of huisartsengeneeskunde. Wellicht kunt u deze vraag ook richten aan de poli dermatologie of de huisarts? Hopelijk kunnen zij u hiermee verder helpen.
      Met vriendelijke groet, Michelle van der Aalst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *